Geri Dön
Sınırlı sayıda üretilmiştir

Yusufeli Dut Pestili

Bölgesi :

Karadeniz

İli :

Artvin

Artvin’in Yusufeli bölgesinde, Çoruh Vadisi’nin eşsiz doğasında yabani şekilde yetişen dutlar, yöre halkı tarafından sarp arazide toplanıyor, geleneksel yöntemlerle lezzetli bir pestile dönüşüyor.

Ürünün Hikayesi ve Yapılışı

Artvin’de, biyolojik çeşitlilik bakımından zengin olan Çoruh Vadisi’nde yetişen dutlar, bölgenin yapısı ve ikliminden ötürü farklı bir tada sahip oluyor.

Sarp arazi yapısı nedeniyle sadece yabani şekilde yetişen meyveler, en lezzetli olduğu Haziran ayında toplanıyor. Toplanan dutlar, kazanlarda kaynatıldıktan sonra eziliyor ve suyu kürünlerde posasından ayrıştırılıyor. Elde edilen dut suyu kaynatılırken içine, yan tarafta buğday unu, bal ve sütün karıştırılmasıyla hazırlanan karışım yavaş yavaş dökülüyor ve yeterince koyulaşana dek küreklerle karıştırılıyor. Elde edilen helme, tülbent bezlere incecik bir tabaka halinde dökülerek havadar bir yerde, güneşin altında kuruyuncaya kadar bekletiliyor.

Yusufeli Dut Pestili’ni günün her saati çerez olarak tüketebileceğiniz gibi çayın yanında şeker yerine de kullanabilirsiniz.

Ürünün Yapılışı ile İlgili Fotoğraf ve Videolar

Karadeniz Bölgesi Lezzetleri

Artvin
  • Gümüşhane Cevizli Köme
  • Trabzon Kolot Peyniri
  • Kastamonu Siyez Bulguru
  • Yusufeli Cevizli Fındıklı Köme
Ürünlerimiz geleneksel yöntemlerle sınırlı sayıda üretilebildiğinden her dönem her mağazamızda bulunamayabilir.