Geri Dön
Sınırlı sayıda üretilmiştir

Kars Zavot Grayver Peyniri

Bölgesi :

Dogu Anadolu

İli :

Kars

Kars’ın Boğatepe Köyü’nde 250 yıllık gelenekle yapılan bu peynir, rayihasını, zengin ot çeşitleriyle beslenen ineklerin lezzetli sütünden ve yaylanın serin havasında altı ay dinlendirilmesinden alıyor.

Ürünün Hikayesi ve Yapılışı

Kars gravyer peyniri, Kars’a 1,5 saat uzaklıkta, 2300 metre rakımlı, ücra bir yayla köyü olan Boğatepe’de üretiliyor. Kar kalkınca köyün geniş otlaklarında, zengin ot çeşitleriyle beslenen, az miktarda ve lezzetli süt veren Zavot ve Montofon ineklerinin sütü, bu gravyeri diğerlerinden ayırıyor.

Bu peynir, hayvanların otlaklarda otladığı kısa yaz döneminde üretiliyor. İdeal peynir için süt sağıldıktan en geç bir saat sonra yapımına başlanması gerekiyor. Sütün mayalanması ve sonraki üretim aşamaları, aynı ailede 150 yıldır kuşaktan kuşağa aktarılan yöntemlerle yapılıyor ve üretimde asırlık bakır kazanlar kullanılıyor. Yapımı tamamlanan gravyer, yaylanın serin havasını içeri alan özel köy odalarında, en az altı ay dinlendirilerek ideal yoğunluk ve rayihaya kavuşuyor.

Kars Gravyer Peyniri’ni sandviçlerde ve peynir tabaklarında kullanabileceğiniz gibi kokteyllerde de ikram edebilirsiniz.

Ürünün Yapılışı ile İlgili Fotoğraf ve Videolar

Dogu Anadolu Bölgesi Lezzetleri

Kars
  • Yüksekova Balı
  • Kars Malakan Peyniri
  • Kemaliye (Eğin) Dut Pekmezi
  • Şemdinli Balı
Ürünlerimiz geleneksel yöntemlerle sınırlı sayıda üretilebildiğinden her dönem her mağazamızda bulunamayabilir.